Biorazgradivi proizvodi se koriste za smanjenje upotrebe plastike i polietilena.

U poslednjih nekoliko godina se intenzivno razvijaju biorazgradivi polimeri i njihovi proizvodi, jer je već dokazano da oni pomažu prirodnoj održivosti.

 

Šta je to organsko razgrađivanje?

To je prirodan proces pretvaranja organskih materija u vodu, biomasu, ugljen-dioksid ili metan zahvaljujući intenzivnom radu različitih mikroorganizama.

Ovaj proces se sastoji od 2 faze:

Prva faza se vrši u uslovima visoke temperature, određene vlažnosti i u prisustvu mikroorganizama. Tokom prve faze smanjuje se polimerni lanac materijala putem prekidanja ugljenih veza u njemu.

Druga faza počinje kada neki molekularni lanci su postali izvori energije koji se sastoje od mikroorganizama.

Ukupna svetska proizvodnja biorazgradivih polimera i njihovih proizvoda za 2008 g. se procenjuje na 600 000 tona.

Organski polimeri na bazi kukuruznog skroba i poliesterne polilaktonske kiseline su jednaki na 85% ukupne svetske proizvodnje organskih polimera.

Šta je to kompostiranje?

Kompostiranje je prirodan proces tokom kojeg se odvija razgrađivanje (truljenje) organskih materijala i organskih polimera nakon kojih se formiraju samo voda, ugljen-dioksid (CO2) i biomasa.

Rezultat kompostiranja je materijal nazvani kompost. Kvalitetni kompost treba biti sertifikovan od strane akreditovane laboratorije za odsustvo teških metala, plastike, stakla i keramike – nakon toga, on se može bezbedno koristiti u poljoprivredi i baštovanstvu.

BBiorazgradivi polimeri se prihvataju kao pogodni za kompostiranje ukoliko su sertifikovani po evropskom standardu EN13432:

  • Stepen biorazgradljivosti > 90% za period od 180 dana
  • Stepen razgrađivanja polimera > 90% za period od 90 dana

Proizvodi koji su pogodni za kompostiranje

To su kese, šolje, tanjiri, slamke, viljuške, kašike, pelene i ostali koji su sertifikovani po standardu EN13432.

Proizvodi koji su dobili ovaj standard biće u potpunosti kompostirani ako upadnu u profesionalni sistem za kompostiranje u uslovima visoke temperature i vlažnosti.

Posle njihovog raspadanja, gotovi kompost neće pogoršati svoje kvalitete.

Ukoliko se ovi proizvodi nađu na deponiji, biće postavljeni u sredini koja je nepogodna za kompostiranje kao što su niska temperatura ili niska vlažnost i mogu dugo ostati nepromenjeni.

imaju ovaj znak 
 
na njihovom pakovanju  

 
 KOMPOSTIRAJUĆE PELENE

 

 

www.compostingqueen.com is owned and operated by Composta EOOD - Sofia,  Bulgaria