Polimerii biodegradabili reprezinta o alternativa ecologica pentru reducerea consumului de combustibil fosil si implicit emisia de CO2.

Ca o alternativa necesara si viabila la problemele de mediu, a existat o tendinta de dezvoltare intensiva de noi materiale precum si o accelerare a productiei de materiale de plastic biodegradabile sau produse de compost.

 

Ce reprezinta biodegradarea?

Biodegradarea reprezinta proces biochimic de conversie a materialelor in apa, biomasa, dioxid de carbon ori metan, sub actiunea microorganismelor.

Procesul de degradare a polimerilor consta in doua faze.

Prima faza o constituie procesul de reducere a lantului polimeric prin ruperea legaturilor de carbon sub actiunea caldurii, a umiditatii si in prezenta microorganismelor.

A doua faza a procesului de degradare incepe atunci cand micile lanturi moleculare devin surse de energie pentru microorganisme.

Acest lant de procese poate fi considerat incheiat atunci cand compusul degradat reprezinta hrana pentru microorganisme care la randul lor il transforma asa cum s-a amintit anterior, in apa, biomasa, respectiv dioxid de carbon.

Productia totala globala de produse biodegradabile si de compost, la nivelul anului 2008 a fost estimata la 600 de mii de tone.

Polimerii regenerabili precum amidonul de porumb si acidul poliactonic poliesteric insumeaza aproximativ 85% din productia totala globala.

Ce reprezinta compostarea?

Compostarea constituie un proces biologic in care conditiile de temperatura controlate precum si activitatea unor microorganisme specifice (ciclul de compost) conduc la descompunerea bio-polimerilor in virtutea aceluiasi proces utilizat la descompunerea altor reziduuri organice cu obtinerea de apa, dioxid de carbon si biomasa.

Compostul organic rezultat este complet neutru fata de mediu, util pentru agricultura si dispune de aceleasi proprietati ca si alte reziduuri organice.

Polimerii biodegradabili pot consitui materie prima pentru compost doar daca indeplinesc criterii stricte definite de standardul european EN 13 432:

  • Gradul de biodegradare > 90% intr-un interval de 180 de zile
  • Gradul de dezintegrare a polimerilor > 90% intr-un interval de 180 de zile

Produse de compost

Sacose de cumparaturi, farfurii, furculite, linguri, cutite, paie pentru bauturi, scutece precum si alte produse ce respecta standardul EN 13432.

 

Marcaj 
 
Pe pachet  

 
 Scutece compostabile

 

 

www.compostingqueen.com is owned and operated by Composta EOOD - Sofia,  Bulgaria